Studio Constructions

Een studio bouwen is geen makkelijk klusje: het omvat meer dan een paar gipsplaten en wat isolatiemateriaal. De studioruimte dient namelijk akoestisch gebouwd en ingericht te worden om de optimale geluidsbeleving te krijgen. Lees hieronder meer over studiobouw volgens Major Music Studio Constructions.

Plan voor studiobouw

Ieder beginnend DJ, muziek producer, of muzikant loopt op een gegeven moment tegen beperkingen van zijn of haar opnamefaciliteiten aan: omgevingsgeluid, klagende buren, slechte akoestiek of een beroerde ergonomie. Een oplossing is de bouw van een eigen studio! Maar wat komt er kijken bij het bouwen van een studio? De belangrijkste regel bij het bouwen van een studio is ‘maak een gedegen plan van aanpak’! Door het maken van een studiobouwplan voorkom je verassingen achteraf, bijvoorbeeld in de akoestiek, vormgeving en ergonomie. Wat staat er dan in zo’n studio-bouwplan? Aan de hand van het volgende stappenplan maak je een degelijk studiobouwplan en creëer je een studio die perfect bij jou en jouw ruimte past!

1. Grootte van de ruimte en geluidsisolatie

Allereerst breng je in kaart hoe groot de ruimte is waarin je jouw studio wilt bouwen. Maak een tekening van lengte, breedte en hoogte, en teken alle ramen en deuren in. Ook verwarmingselementen, ventilatie en stroompunten zijn belangrijke zaken om in jouw studiobouwplan op te nemen.
Vraag je daarnaast af of er geluidsisolatie dient te worden toegevoegd tijdens het bouwen van de studio. Is de ruimte stil genoeg voor opnames, ben je de buren niet tot last of heb je juist last van langsrijdend verkeer? Allemaal zaken om te bedenken voordat je de studio gaat bouwen. Het gebeurt vaak genoeg dat men een mooie studio bouwt, maar er later achter komt dat de buren nog steeds te horen zijn.
Is er inderdaad sprake van ‘overspraak’, meet dan hoeveel (dB) decibel. Geluidsisolatie is kostbaar en iedere decibel die je niet hoeft te isoleren, hoef je ook zeker niet te doen. Kan je niet zelf in kaart brengen hoeveel overlast je hebt of veroorzaakt? Laat dan een professional een meting uitvoeren. Dit kost geld, maar je weet daarna ook zeker hoeveel geluid je dient te isoleren. En dat levert dan weer een besparing op tijdens het bouwen van jou studio.

2. Doel van de ruimte

Naast de grootte van de studio is de doelstelling van de ruimte belangrijk. Ga je voice-over werk doen, wordt het een regieruimte of juist een liveroom of een drumcabine? Misschien ga je wel DJ-sets draaien en produceren. Wat je ook gaat doen, neem het op in jouw studiobouwplan zodat je straks bij het ontwerp daadwerkelijk al jou wensen meeneemt.
Denk bij het opstellen van het doel ook aan de toekomst. Het zou zomaar kunnen dat jouw wensen na een jaar veranderen en de ruimte anders ingericht dient te worden. Omdat het bouwen van een studio kostbaar is, is het belangrijk om uw studiobouwplan future proof te maken.

3. Galmtijd

Nu het formaat van de ruimte en de doelstelling bekend zijn, kan de gewenste galmtijd uitgerekend worden. De galmtijd is sterk afhankelijk van jouw doel met de ruimte en is niet iets wat je zomaar zelf kunt berekenen. Laat deze en andere akoestische berekeningen aan een professional over die je hierin kan adviseren. Dit zal je veel geld en tijd besparen!
De berekening van de galmtijd geeft je een getalswaarde en de galmtijdcurve, die vervolgens de klankkleur van de ruimte bepaalt. Ook deze curve is gerelateerd aan de doelstelling van de ruimte. Bij een mastering studio of regieruimte dient de curve vlak te zijn om kleuring in de mix te voorkomen. Bij een liveroom, drumcabine of zangcabine ligt dat weer heel anders.
Naast het vaststellen van de gewenste galmtijd en galmtijdcurve is het ook belangrijk om reflecties in kaart te brengen. Door middel van berekeningen kan je bepalen op welke positie de engineer met zijn mixingdesk dient te zitten voor de optimale geluidsbeleving. Vanaf de speakers kunt u reflectielijnen uitzetten om al voor aanvang van de bouw van de studio vast te stellen waar er reflecties moeten worden weggenomen.

4. Ergonomie

De ergonomie in jouw studio moet ook top zijn. Bij de bouw van een nieuwe studio kun je alles nog naar eigen wens invullen. Denk goed na over 19”-racks, de desk, routing, zichtlijnen, airco, verwarming, bekabeling en verlichting. Richt jouw studio slim in, zodat je ook echt lange tijd in de ruimte kunt doorbrengen.

5. Staande golven en opbouwfrequenties

Een andere berekening is die van staande golven. Deze staande golven zorgen samen met opbouwfrequenties voor een slechte geluidsdistributie in de ruimte. Hierdoor zijn er op sommige plaatsen bepaalde frequenties wel hoorbaar en op andere plaatsen niet. Door middel van bass trapping is het mogelijk de geluidsdistributie in de ruimte te verbeteren.

6. Design

Het design is ook een belangrijk aspect in jouw studiobouwplan. Jouw ruimte dient uit te nodigen tot werken en dient jouw ‘sfeer’ te hebben zodat je je er helemaal thuis in voelt. Maak dus een moodboard met elementen die je graag in jouw studio verwerkt wilt zien. Neem die elementen als laatste op in jouw studiobouwplan.

Studiobouw door Major Music Studio Constructions?

Het bouwen van een studio is niet makkelijk. Er gaat veel tijd en veel geld in zitten en er komt heel veel bij kijken. Dit is de reden waarom veel muzikanten Major Music Studio Constructions inschakelen om het totale project te begeleiden. Een team van akoestische experts, architecten en bouwers volgen jouw wensen vanuit het plan van aanpak op en zorgen ervoor dat jouw studio binnen een paar weken/maanden is gerealiseerd.

Wil je meer weten over studiobouw door Major Music Studio Constructions? Neem dan gerust contact met ons op!

MM RECORDS BEELDMERK

Login op je  webshop account